Welke banden moet ik kiezen?

Last modified date

Wanneer het gaat om banden, heeft iedereen zo zijn voorkeuren, E-bikers geven bijvoorbeeld de voorkeur aan winterbanden. hieronder wat tips om je op weg te helpen.

Welk terrein fiets je vaak?

Voor veel mensen zal dit asfalt of de straat zijn. Grip is hier belangrijk en je hebt dan ook een goede stadsband nodig met groeven die het water afvoeren. Meer grip is niet altijd beter, een grove profielband kan er namelijk weer voor zorgen dat de rolweerstand hoog is. En wanneer jij veel heuvels onderweg naar werk pakt is dat jammer.

Wat voor een fiets?

Op de meeste fietsen passen de meeste banden. Maar de versnellingen en algehele afstelling van een mountainbike is er niet voor gemaakt om wielren bandjes onder te zetten. Sterker nog, deze zullen het gewicht van de fiets niet waarderen. Ook hele dikke banden op een, vaak elektrische, stadsfiets is iets wat we helaas vaak zien. Als je extra energie wilt verbranden fiets dan een rondje extra.

Hoe gebruik jij je fiets?

Doe jij dat rondje extra? Of alleen woon-werk? In dat laatste geval wil je dan toch zeker zo efficient mogelijk trappen. Maar als jij nu door bossen gaat en stukken over het strand mee pakt zijn fat boys onder de stadsfiets ineens zo’n gek idee niet meer. Hoe jij jouw fietsgebruikt is uniek, dus jij weet ook het beste wat jij nodig hebt.

Welke weersomstandigheden?

Ja in nederland regent het vaak. Maar ben jij dan ook op de fiets of pak je dan liever de auto of het OV? Ben je bang voor vorst of plassen misschien? Of ben jij juist niet uit het veld te slaan? Als jij de extreme weersomstandigheden niet opzoekt hoef je niet de beste, meest kostbare banden onder jouw fiets te zetten. Wanneer jij wel door het barre weer gaat, met name wanneer de fiets jouw primaire vervoermiddel is, raden we je aan om de beste banden te halen die je kan vinden.

Alternatieven

We hintte er zo-even al op, heb jij wel alternatieven? Anders wordt het steeds aannemelijker dat je even langs de fietsenmaker moet voor een goede dosis professioneel advies. Er is namelijk niet zoiets als all-terrain all-season. Hoe hard marketeers ook hun best doen. Je zal dan misschien twee paar banden op velgen moeten zetten, of misschien houdt de fietsenmaker ze op voorraad voor je.

Tot Slot

Er zijn veel variabelen bij het uitzoeken van een stel goede banden. En er hangt ook veel van af! de band staat in contact met het wegdek, wanneer deze niet goed fungeert zijn de dure remmen, ketting en trappers die jij op jouw fiets hebt geïnstalleerd niets meer waard! Het zijn als het ware de schoenen van jouw fiets, en daar bespaar je toch ook niet op?

thomas