Deze kleding is geschikt voor jouw fietstocht

Niks fijners dan een lange fietstocht in het weekend of de vakantie! En Nederland is een prachtig land om in te fietsen, of je nou één van de knooppuntenroutes volgt of je eigen plan trekt. Toch vergeten mensen wel eens dat een dag fietsen ook een buitensport is. Als je niet een beetje rekening houdt met het weer en een eventuele omslag daarvan, kan je oververhit of onderkoeld je tochtje moeten eindigen. Daarom hebben we hier een paar tips voor de beste fietskleding voor elk seizoen en weertype.

Hartje zomer? Bescherm je tegen de hitte

Als je gaat fietsen bij temperaturen van 25 graden of meer en met een volle zon, kan dat heerlijk zijn – maar je loopt wel risico om te verbranden of uit te drogen. Om te beginnen trek je lichte en korte kleding aan, zoals mooie wit blouses en een korte broek of rokje, waardoor de wind je lichaam af kan koelen. Tegen de felle zon bescherm je je door een zomerhoed of petje te dragen en je in te smeren met zonnebrand van factor 30 of hoger. En tenslotte wil je bij écht hoge temperaturen vooral in de schaduw fietsen en minimaal drie liter water drinken tijdens je fietstocht.

Lekker lenteweer en de nazomer

Dit zijn perfecte momenten om er op uit te gaan, en een lekker zonnetje laat je optimaal genieten van je rit en van het landschap. In deze periode kan je het beste wit blouses met daaroverheen een trui of licht jack aandoen, en je bovenkleding aan- of uitdoen als de temperatuur stijgt of daalt. Een comfortabele, soepele lange (trainings)broek zorgt dat je lang door kunt fietsen zonder een geïrriteerde huid te krijgen. Je kunt ook een korte fietsbroek en fietsshirt dragen, eventueel met arm- en beenstukken om warm te blijven.

Fietsen in de late herfst en winter

Een rit op een koude, heldere winterdag kan een prachtige ervaring zijn, zeker als er sneeuw ligt op de weilanden. Het is nu een goed idee om meerdere lagen kleding aan te trekken, want hoe hard je ook fiets – je verliest snel lichaamswarmte. Draag over je wit blouses een dikke trui en daaroverheen een bodywarmer of warme jas. Sla een sjaal of das rond je hals om warmteverlies te voorkomen en trek dikke handschoenen aan. Een muts of dikke haarband houdt je hoofd warm.

Kans op regen? Regenjas mee!

Nederland blijft Nederland, en in elk seizoen kan je verrast worden door een fikse plensbui. De eerste manier om te voorkomen dat je doorweekt raakt tot op je wit blouses is door naar de weersvoorspelling te kijken. Vertrouw je die niet, wees dan zo verstandig om een goede regenjas- en broek in je fietstas of in je rugzak mee te nemen. Die wegen bijna niks, houden je droog en zijn veel makkelijker om in te fietsen dan een fladderende poncho. Zeker in de koudere seizoenen zal je dankbaar zijn met deze tip, want als je natregent kan je vervolgens heel snel afkoelen.

rachele