Hoe bescherm ik mijn fiets tegen roest?

Last modified date

Het is een van de voornaamste irritaties van iedere fietser. Op een dag rem je en na een oorverdovende piep kom je maar net op tijd tot stilstand. Ben je een aantal onderhoudsbeurten achter elkaar vergeten? Geen probleem, hieronder de tips om snel alles weer piep en kraakvrij te krijgen!

Olie voor de ketting

Kettingsmering is een aparte soort smering die vaak in een spuitbus komt. Deze is “plakkerig” en je doet er ook goed aan eerst jouw ketting goed schoon te maken (niet met water natuurlijk). Wanneer je een ruime hoeveelheid op de tandwielen en ketting gesprayd hebt verspreidt het goedje zich vanzelf over de ketting.

Olie voor de bewegende delen

De wielen, velgen, het stuur en alle andere bewegende delen inclusief de remmen moet je met een olie insmeren. Het best werkt hiervoor lagervet of een algemeen smeermiddel. Bewaar de dure sprays voor de kettingkast, deze onderdelen moet je gewoon lekker ouderwets invetten.

Voor de rest, waterafvoer

WD40, het goedje is verzonnen om vocht van amerikaanse nucleaire raketten te houden. Vandaar de naam; Water Displacement 40th formula. Het zal dus zeker voldoen om jouw fiets tegen het vocht van buiten te beschermen. Let goed op dat je eerst met een droge doek de fiets afneemt.

Tot slot

Alhoewel je met bovenstaande tips en trucs een aantal onderhoudsbeurten kan inhalen hopen we dat je de volgende niet opnieuw mist. Het is namelijk zo dat olie, naarmate deze vochtiger en viezer wordt steeds, minder goed werkt. En zeg nu eerlijk, het is stiekem toch ook wel leuk om de fiets in het vet te zetten?

thomas