Hulptroepen langs de weg tijdens de Friese fiets-Elfstedentocht

Elk jaar wordt traditioneel op pinkstermaandag de Friese fiets-Elfstedentocht gereden. Zowel fanatieke racefietsers die het traject zo snel mogelijk willen afleggen, als plezierfietsers die de tocht in een wat langzamer tempo volbrengen, kunnen eraan deelnemen.

Een feestelijk evenement

Net zoals de oorspronkelijke Friese Elfstedentocht die ‘s winters – wanneer het ijs sterk genoeg is – op schaatsen wordt gereden, is ook deze fiets-Elfstedentocht een feestelijke aangelegenheid. Tijdens de tocht worden de (race)fietsers toegejuicht worden door massa’s toeschouwers langs de wegen op het Friese platteland en in de elf steden en de talrijke dorpen die worden aangedaan. Bovendien worden de sporters onderweg voorzien van voldoende water en ander drinken.

Hulptroepen op de Friese wegen

Het zijn echter niet enkel toeschouwers die de wielrenners en plezierfietsers ondersteunen. Ook ambulances en medisch personeel staan de hele dag paraat om bij eventuele ongelukken zo spoedig mogelijk ter plaatse te kunnen zijn. Er rijden trouwens ook een groot aantal fietsenmakers rond op de Friese wegen. Je weet maar nooit of een fietser pech krijgt.

Mobiele werkplaatsen

De meeste fietsenmakers beschikken – naast hun vaste werkplaats – tegenwoordig over een bedrijfswagen die op een deugdelijke en overzichtelijke manier is ingericht met de handige producten van Work System, een bedrijf dat gespecialiseerd is in bedrijfswageninrichtingen. Onnodig te zeggen dat deze innovatieve producten de mobiele werkplaatsen van fietsenmakers gigantisch optimaliseren, waardoor de reparatiewerkzaamheden langs de weg vlot kunnen worden uitgevoerd.

De 84ste editie

Vorig jaar heeft de Friese fiets-Elfstedentocht niet kunnen doorgaan vanwege de van kracht zijnde overheidsmaatregelen met betrekking tot ‘corona’. Voor dit jaar is er een ‘plan B’ uitgedacht zodat de 84ste editie van de tocht op een alternatieve manier kan worden gereden. Dat betekent dat niet iedere fietser het traject op dezelfde dag zal afleggen. Tijdens deze fietsdagen kan er wederom gerekend worden op de hulptroepen die de (race)fietsers bijstaan bij fietspech.

rachele