Fietsen: gezond voor jezelf en voor je kind

Fietsen is gezond. Voor kinderen is dat vaak geen reden om een fietstocht te gaan maken. Voor kinderen moet fietsen vooral leuk zijn, dus als je het op de juiste manier brengt kun je gezond bezig zijn en leuke dingen doen met elkaar combineren.

Een fiets als verjaardagscadeau

Een verjaardag is een geschikt moment om een fiets aan je kind cadeau te doen. Kies wel voor een fiets die bij de leeftijd en de lengte van je kind past zodat hij of zij op een comfortabele manier kan fietsen. De meeste kinderen vinden het geweldig om voor hun verjaardag een (nieuwe) fiets te krijgen. Het levert vaak een blij gezicht op, net zoals het moment waarop een kind een heerlijk stuk taart krijgt. Zeker als het een verjaardagstaart is van jeEigenTaart met een leuke foto erop of een taart met een speciaal thema of een bijzondere vorm. Dan is het feest helemaal compleet.

Fietsen is gezond

Waarschijnlijk kan je kind niet wachten totdat hij of zij de fiets mag uitproberen. Het is jouw taak als ouder om ervoor te zorgen dat je kind het fietsen leuk blijft vinden. Want iedere dag een eindje met je kind fietsen is natuurlijk altijd gezond. Bovendien voorkomt fietsen overgewicht, dus wanneer je elke dag samen met je kind fietst kun je gerust nog een stukje van die lekkere taart nemen.

Zelfstandig in het verkeer

Fietsen is ook een prima uitlaatklep. Zeker als je kind bruist van energie. Kinderen kunnen maar moeilijk hun energie kwijtraken als ze de hele middag achter een beeldscherm zitten. Enkele kilometers fietsen is dan de oplossing. Met vriendjes of met de ouders, het maakt niet uit. Je kunt je kind ook naar en van school laten fietsen. Zo wordt je kind immers zelfstandig in het verkeer. Natuurlijk moet je jonge kinderen nooit zonder begeleiding het verkeer in sturen. Het is belangrijk dat je kind goed weet wat de gevaren zijn wanneer hij of zij zich in het verkeer gaat begeven. Op de achterbank van de auto leert je kind dat zeker niet.

Is je kind er klaar voor?

Kinderen zijn sneller zelfstandig als ze een fiets hebben. Het begint met een blokje om het huis heen fietsen, maar het traject breidt zich spoedig verder uit. Al gauw fietsen ze zelf naar een vriendje in de buurt of naar de sportclub. Met een fiets ontdekken kinderen hun wereld opnieuw. Bovendien zijn ze niet meer afhankelijk van hun ouders om ergens te kunnen komen. Natuurlijk speelt ook hier de leeftijd een rol: tot hoever laat je je kind alleen fietsen? Fiets eerst samen naar een bepaalde locatie, dan kun je zelf zien of je kind er klaar voor is. Waarschijnlijk is je kind hartstikke trots wanneer hij of zij voor de eerste keer helemaal alleen mag fietsen.

rachele