Oude fietsbanden als vloerkleed

Wanneer je fietsbanden na net geplakt te zijn weer voor de zoveelste keer toch lek raken, dan weet je dat ze als dienstdoende banden om op te fietsen wel hun beste tijd gehad hebben. Maar als je denkt dat dit dan het einde van hun leven betekent, dan heb je het mis. Fietsbanden recyclen tot iets anders is helemaal van deze tijd, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Zelfs voor het interieur worden fietsbanden omgetoverd tot iets anders. Op Pinterest is er bijvoorbeeld een aantal mensen die oude fietsbanden omtoveren tot hele hippe en functionele vloerkleden. Door het dikke materiaal van het rubber is zo’n kleed ideaal als kindervloerkleed, maar ook als deurmat doet het goed dienst. Het is zó gevlochten en ziet er hip uit!

Design

Zelfs in de designwereld is het idee van een vloerkleed van gerecyclede fietsbanden niet nieuw. Neem bijvoorbeeld het vloerkleed dat Ariadna Miquel en Nani Marquina ontwierpen. Het kleed heet het Nanimarquima Bicicleta vloerkleed en het heeft een ontzettend stoere uitstraling met een uniek uiterlijk. Het kleed is gemaakt uit wel zo’n 130 tot 140 oude fietsbanden en straalt aan alle kanten duurzaamheid uit. Het ontwerp nodigt uit tot bewustwording van onze ecologische voetafdruk, en het doel van dit concept design is dan ook hergebruiken, recyclen en het verminderen van onze consumptie.

Het kleed is gemaakt in India, waar fietsen hét standaard vervoersmiddel is, eigenlijk net als in Nederland. Het is in zijn geheel met de hand gemaakt, zelfs handgeweven, en het vakmanschap is er dan ook van af te zien. Naast oude fietsbanden is het verweven met hergebruikt polyester, wat het kleed een erg comfortabele feel geeft.

Binnen en buiten

Het leuke van het soort materiaal is dat dit kleed zowel binnen als buiten te gebruiken is, en daarmee multifunctioneel wordt. Het synthetische rubber is erg makkelijk te reinigen met een beetje wasmiddel en lauw water, waardoor je het buiten makkelijk met de tuinslang schoon munt spoelen. Als je op zoek bent naar een design dat kunstzinnig, uniek en duurzaam is, dan is dit kleed zeker iets voor jou.

rachele