Band lek? Wat dicht het lek het best?

Last modified date

Niemand plakt niemand meer zijn eigen band. Het is ouderwets en de fietsenmaker heeft er meer verstand van. Wij zetten hieronder de methodes uiteen als jij wel jouw band wilt plakken, want er valt best wat te zeggen voor zelfredzaamheid.

Plakset in een blikje

De plakset van jouw opa doet zijn werk nog steeds. Een aantal ijzertjes om de band van de velg te scheiden, een stukje schuurpapier, wat rubbere plakkertjes en lijm uit een metalen tube in zo’n lekker ouderwets blikje. Volgens de Volkskrant heeft niemand daar meer zin in. Maar volgens ons roept het een nostalgische gevoel op van het samen vader doen of te laat komen op school met een geldig excuus .

Banden sealant en schuim

Er bestaat dus zoiets als slime of schuim wat de banden dicht. Slime breng je in de band in voordat een lek optreed en wanneer er een punctie plaatsvindt schiet het slijm door de band de buitenlucht in. Het dicht daarmee de punctie en je kan weer verder. Ook kan je (net als met bandenschuim) het goedje na een lek de band in spuiten en zo gemakkelijk het lek dichten.

Anti-lek banden

Wanneer je nog een stapje verder wilt gaan moet je kijken naar anti-lek banden. Ideaal voor degenen onder ons die naast de glasbak wonen of een baldadige buurjongen hebben. Het biedt de voordelen van de slime hierboven beschreven met als bijkomend voordeel dat de fietsenmaker jou niet de deur wijst wanneer je toch jouw bandje wilt laten plakken.

Banden zonder lucht

Het ultieme anti-lek middel? Geen lucht in de banden. Er bestaan 3D geprintte banden (deze zijn inmiddels ook commercieel verkrijgbaar) die de vering geheel uit het gebruik van plastics halen. Deze plastics fungeren dus als de kussens in plaats van de lucht, en hierdoor is het rubber om de band alleen maar om jou grip op de weg te geven. Ieder jaar worden de ontwerpen weer een beetje gekker. In principe zal deze band dus nooit geplakt hoeven worden.

Tot slot

Of je nu liever een ouderwetse zelfredzame aanpak kiest of de modernste banden waarbij je al het risico uitsluit op lekken, je zal uiteindelijk moeten nadenken de banden op jouw fiets. Aangezien je zonder niet meer verder kan, is het verstandig om een goede strategie te ontwikkelen.

thomas